L’obligació dels Ajuntaments de complir amb els objectius de recollida de residus de la UE

La normativa de la Unió Europea respecte a la recollida de residus, la reutilització i el reciclatge és ambiciosa, pel que fa als seus objectius, amb el propòsit d’avançar cap a una economia circular més sostenible.

Aquests objectius inclouen reciclar el 65% dels residus d’envasos per l’any 2025, reciclar el 55% dels residus municipals per a 2025 i reduir el dipòsit de residus municipals a menys del 10% per a 2035.

Són objectius vinculants i, per tant, els estats membres de la UE tenen l’obligació de complir-los, incorporant-los a les seves legislacions nacionals i prenent les mesures necessàries per a assolir-los. En cas d’incompliment, la Unió Europea pot emprendre accions legals. Això podria incloure procediments d’infracció i la imposició de sancions econòmiques.

En el cas d’Espanya, el país enfronta desafiaments significatius per a complir aquests objectius europeus. Segons un informe d’alerta primerenca elaborat per la Comissió Europea (CE), Espanya està en risc de no aconseguir l’objectiu del 55% de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus municipals per a 2025, així com tampoc l’objectiu d’enviar als abocadors només el 10% de la brossa generada, 10 anys després.

ELS AJUNTAMENTS, EN EL PUNT DE MIRA EUROPEU DE LA RECOLLIDA DE RESIDUS

El baix rendiment d’Espanya es deu a diverses raons identificades en l’informe. En primer lloc, la taxa de recollida separada de residus municipals és del 20%, la qual cosa dificulta el reciclatge.

A més, només el 30% de la brossa municipal està coberta per sistemes de recollida separada d’alta conveniència per a biorresidus, que representen una part important dels residus urbans.

Un altre desafiament és la dependència excessiva d’Espanya de la disposició de residus en abocadors i plantes de tractament mecànic biològic (TMB). Per abordar aquests problemes, es proposen solucions com ara donar suport als municipis i sistemes de reutilització d’envasos, desenvolupar infraestructures de tractament de brossa, especialment per a biorresidus, i aplicar restriccions al dipòsit de residus aptes per a reciclatge.

Tot i aquests desafiaments en l’àmbit dels residus municipals, Espanya ha aconseguit superar els objectius de reciclatge d’envasos en general, amb una taxa del 69,6% el 2019. No obstant això, és important destacar que l’aplicació de noves normes de càlcul podria afectar a aquesta taxa.

COM POT AJUDAR ALS AJUNTAMENTS UNA CONSULTORA COM VINCLE AMBIENTAL A FER ELS CANVIS ESTRATÈGICS?

Les consultories especialitzades, com Vincle Ambiental, podem ser un recurs valuós per als ajuntaments que busquen fer un canvi estratègic que el permeti millorar la seva gestió de residus. Alguns dels serveis que oferim són:

  1. Avaluar la situació actual de la gestió de residus municipals. Això inclou l’anàlisi de les pràctiques de recollida, reciclatge i disposició, així com la infraestructura existent.
  2. Desenvolupar un pla estratègic i detallat per complir amb els objectius de reciclatge i gestió de residus de la UE. Això pot incloure la definició d’objectius, la identificació de mesures concretes i la planificació de les fases d’implementació.
  3. Assessorar en tecnologia i infraestructura necessàries per fer realitat les millores. Vincle Ambiental som un soci estratègic a l’hora d’acompanyar els ens públics en el procés d’implementació de nous sistemes de recollida selectiva, de construcció de plantes de reciclatge i d’altres inversions necessàries.
  4. Organitzar i desenvolupar programes de formació i sensibilització per a la ciutadania i els equips de tècnics municipals.
  5. Realitzar un monitoratge i avaluació del progrés. Consisteix en definir uns indicadors de reciclatge i establir uns mecanismes per avaluar la implementació de les diverses mesures, possibilitant els ajustos de les estratègies segons sigui necessari.
  6. Garantir el compliment normatiu. Des de Vincle Ambiental, analitzem i assegurem que els ajuntaments compleixen les regulacions de la UE relacionades amb la gestió de residus. Inclou la preparació de la documentació necessària i la comunicació amb les autoritats pertinents.
  7. Optimitzar els recursos: Ajudem a organitzar eficientment l’ús dels recursos disponibles, incloent la planificació de pressupostos i la cerca de finançament addicional, si és necessari.

PER QUÈ CAL COMPLIR ELS OBJECTIUS SOBRE RECOLLIDA DE RESIDUS?

El paquet legislatiu sobre economia circular de la UE, que conté objectius jurídicament vinculants per als Estats membres, busca promoure el reciclatge i reduir la disposició de residus en abocadors. Aquests objectius inclouen reciclar un 70% de metalls ferrosos i residus de vidre, un 75% de paper i cartró, un 50% de residus plàstics i d’alumini, i un 25% de fusta per a 2025.

En resum, Espanya s’enfronta al desafiament de complir amb els objectius de reciclatge i reducció d’abocadors establerts per la UE. Per aconseguir-ho, és crucial millorar la recollida selectiva de residus municipals, desenvolupar infraestructures de tractament adequades i promoure la reutilització i el reciclatge en tots els nivells de la societat.

L’avanç cap a una economia circular és essencial per reduir l’impacte ambiental dels residus i promoure la sostenibilitat a llarg termini.

vincle-ambiental-logo-B

La vostra consultoria
de sostenibilitat
i medi ambient.

CONTACTA'NS!

"Construïm vincles cap a un futur més verd i sostenible."

Jéssica Carballo - Vincle Ambiental - Consultora sostenibilitat i medi ambient

© 2024. Vincle Ambiental | Consultoria de sostenibilitat i medi ambient

to top